Altijd kwaliteit binnen handbereik!

FAQ's

Wat is het verschil tussen een pelletkachel en een houtkachel?

Een pelletkachel gebruikt samengeperste houtpellets als duurzame en CO² neutrale brandstof. Een pelletkachel wordt digitaal aangestuurd. Hierdoor werkt een pelletkachel zeer efficiënt. De pellets worden automatisch gedoseerd in de branderpot. Deze gecontroleerde verbranding zorgt dat de pelletkachel zeer zuinig is en bijgevolg kostenbesparend. De moderne houtkachel daarentegen verbrandt houtblokken. Deze houtblokken moeten handmatig worden toegevoerd. Een houtkachel vraagt meer onderhoud en reiniging. Een pelletkachel is stofvrij vanwege de gesloten verbrandingskamer. Een pelletkachel geeft veel meer comfort in het gebruik net omdat deze full automatisch werkt. Een houtkachel werkt niet full automatisch en vraagt bijgevolg voor het ontsteken, het opstoken, het reinigen en het onderhoud veel meer werk.

Een pelletkachel kunt u eenvoudig in vermogen instellen. In de verschillende vermogens types geeft de pelletkachel een bepaalde hoeveelheid warmte. Er is altijd een minimaal vermogen, dit ligt vaak rond de 2,5 kW. Wanneer het minimale vermogen te veel is voor de ruimte, dan blijft de temperatuur oplopen. Het kan zijn dat u dit enkel in het voor- en najaar ervaart. Het is dan namelijk minder koud buiten wat ervoor zorgt dat de warmte minder snel uit de ruimte verdwijnt.

U kunt ervoor kiezen om de pelletkachel in de STAND-BY functie te stoken. De pelletkachel schakelt zich dan automatisch aan en uit wanneer het te warm of te koud wordt. 

Een pelletkachel biedt een superieur energierendement. Een pelletkachel is CO² neutraal. Een pelletkachel heeft een zeer zuivere en schone verbranding en bijgevolg een veel langere autonomie dankzij zijn automatisch toevoersysteem van pellets en het zeer fijn afgestelde verbrandingssysteem ten opzichte van de gebruikte pellets.
De moderne pelletkachel is zeer gebruiksvriendelijk en geeft u veel warmte.

Een pelletkachel installeren is de goedkoopste manier om stevig te besparen op je energierekening.
De besparing in energie, bvb op de gas-, mazout- of elektriciteitsrekening, kan stevig oplopen tot zelfs duizenden Euro’s.
Vele klanten kunnen getuigen over deze stevige besparing in energiekosten. Sommige klanten hadden zelfs hun volledige aankoop en installatie binnen de 2 jaar terugverdiend!
Zet de stap, koop en installeer conform de geldende wet- en regelgeving en de installatievoorschriften van de fabrikant uw nieuwe pelletkachel. EcoHeat Pro geeft u alle advies en helpt u bij de installatie procedure.

De installatie kan u perfect zelf uitvoeren als uzelf een beetje handig bent. Wel is het aangewezen dat u de juiste uitleg krijgt over hoe u de installatie dient op te bouwen. Ecoheat Pro staat u hierin bij met raad en daad om de veiligheid en naleving van de huidige normen en installatievoorwaarden te garanderen. Bij uw aankoop kan u dit persoonlijk advies pakket in functie van uw installatie mee bestellen.

Ja, een pelletkachel gebruikt hernieuwbare brandstofbronnen. Bijgevolg stoot een pelletkachel dus veel minder CO₂ uit dan traditionele verwarmingssystemen.

Pellets met een EN+ A1 keurmerk én licht van kleur zijn geschikt voor uw pelletkachel. Deze pellets bestaan 100% uit schoon zaagsel van vuren en grenen. Er is nooit hardhout toegevoegd, aangezien dit veel problemen voor uw pelletkachel kan opleveren. Pellets zonder dit keurmerk kunnen schade aanrichten aan uw kachel. Pellets met een keurmerk voldoen aan minimale eisen, waardoor de samenstelling grotendeels gelijk is. Voldoet de pellet niet aan het EN-keurmerk, dan is het mogelijk dat de samenstelling wisselt en zal de kachel daarop telkens opnieuw ingeregeld moeten worden. Daarnaast is het onbekend welke stoffen er in ongekeurde pellets zitten, omdat deze niet regelmatig gecontroleerd worden.

Het is zeer goed om een pelletkachel jaarlijks te laten onderhouden. Een pelletkachel geeft meestal ook een servicemelding. Het jaarlijks onderhoud van een pelletkachel is specialistisch werk en wordt uitgevoerd door de technici van Ecoheat Pro. U dient enkel een afspraak te maken. Tot die tijd dat de technieker komt, kunt u uw pelletkachel natuurlijk gewoon blijven gebruiken. Na de reiniging zal de servicemonteur de pelletkachel ook resetten.

De veiligste manier is om jaarlijks uw pelletkachel en het rookgaskanaal te laten reinigen. De servicemonteur reset dan voortijdig de branduren waardoor u altijd zorgeloos kunt blijven stoken. Een goed onderhouden pelletkachel bezorgt u vele jaren probleemloos stook plezier!

Een pelletkachel kunt u eenvoudig in vermogen instellen. In de verschillende vermogens types geeft de pelletkachel een bepaalde hoeveelheid warmte. Er is altijd een minimaal vermogen, dit ligt vaak rond de 2,5 kW. Wanneer het minimale vermogen te veel is voor de ruimte, dan blijft de temperatuur oplopen. Het kan zijn dat u dit enkel in het voor- en najaar ervaart. Het is dan namelijk minder koud buiten wat ervoor zorgt dat de warmte minder snel uit de ruimte verdwijnt.

U kunt ervoor kiezen om de pelletkachel in de STAND-BY functie te stoken. De pelletkachel schakelt zich dan automatisch aan en uit wanneer het te warm of te koud wordt. 

Een moderne pelletkachel heeft een zeer efficiënte verbranding. Deze verbranding zorgt ervoor dat er weinig roetdeeltjes overblijven omdat deze volledig verbrand worden. Is de afstelling van de pelletkachel niet correct, dan kan de glasruit zwart aanslaan. Dit houdt in dat er roetdeeltjes aan de binnenzijde neerslaan. Dit kan worden voorkomen door de pelletkachel goed af te laten stellen door uw technicus. De afstelling is ook afhankelijk van de gebruikte pellets, maar ook van de trek in het schoorsteenkanaal.

Let wel, een grijze of bruine aanslag is niet altijd helemaal te voorkomen. De pelletkachel is zo ontwikkeld dat er altijd een luchtstroom langs de ruit blaast. Hier heeft roet geen mogelijkheid om aan de ruit te gaan plakken. Gebruikt u de pelletkachel echter in een te laag vermogen, dan is ook de luchtstroom langs de ruit minder krachtig en kan het voorkomen dat de ruit iets vervuilt. 

Het kan voorkomen dat de kachel geen stroom meer krijgt. Terwijl de stekker nog in het stopcontact zit. Ook heeft de afstandsbediening op dat moment geen verbinding met de kachel. Dit kan voorkomen als men de stekker uit de kachel trekt waarbij de zekeringhouder los komt. Het is dan zaak om de zekeringhouder goed in te drukken.
Achter op de kachel zit een glaszekering. Deze glas-zekering kan defect raken door een stroomstoring of piekspanning dat kan optreden in het stroomnetwerk. De glaszekering zit onder de stekker (links) of tussen de stekker en de aan/uit knop. Deze kan men eruit klikken met een kleine platte schroevendraaier. De glaszekering kan zo vervangen worden.

kies
kwaliteit